fredag 12 juni 2009

Globalarkivet + KB + OAIster

Globalarkivet har fått två nya samarbetspartners under veckan som gått. Det började i tisdags när Världsbiblioteket tillsammans med Rädda barnens bibliotek och Kungl. biblioteket arrangerade en kurs i primärkatalogisering i Libris av e-resurser. En kurs som Open Access-opinionsbildaren Jan Szczepanski vid Göteborgs Universitetsbibliotek menade skrev bibliotekshistoria på biblist.

Det må vara hur som helst med det, det lustiga var att vi på Världsbiblioteket fick oss en positiv överraskning på vår egen kurs. KB hade förberett sig på att lägga in artiklar från Globalarkivet i Libris där de sedan knöts till varje tidskrifts huvudpost. Medan vi satt och funderade på varför vi inte tänkt på detta förut blev en artikel från Nyheter från Nicaragua av Sara Svensson den första som gjordes sökbar i samkatalogen.

Konsekvenserna av detta är flera: KB kommer att länka till den aktuella tidskriftens info-sida i Globalarkivet och de kommer att sprida artiklarnas katalogposter till andra informationstjänster som bibliotek.se och den internationella tjänsten WorldCat. Förhoppningsvis kommer allt detta i slutändan att direkt påverka trafiken till Globalarkivet förutom att höja vår pageranking.

Nästa stora händelse är att vi äntligen fått ordning på den mekanism som gör att andra informationstjänster kan "skörda" Globalarkivets metadata för att tillgängliggöra våra resurser i nya sammanhang. Under torsdagen anmälde vi oss till Oaister som är en stor sökportal som tillgängliggör material ur öppna arkiv som är anpassade för att samarbeta med varandra med hjälp av oai-pmh protokollet.

Även detta bör kunna generera en hel del trafik till oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar