tisdag 3 november 2009

Telekom II

Det finns inga begränsningar i accessen till nätet i Telekompaketet säger Kristian Viidas och Gunnar Hökmark i kör här på internetdagarna. Telekom-paketet stärker enligt dem nätneutraliteten. Men Europeiska ministerrådets förslag till beslut tillåter begränsningar i accessen till Internet genom så kallade three strikes policies (tre obevisade upphovsrättsintrång och du kan stängas av) och privata aktörer ges möjlighet att aktivt påverka internetleverantörer att stänga av individer från Internet.

Att tillgången till Internet idag är en fråga om yttrandefrihet och utgör en integrerad del av vårt vardagsliv, vilket gör den till en mänsklig rättighet, ignoreras. Istället för att straffa individer för lagbrott som bevisats, förhindras de att använda sig av sina mänskliga rättigheter på grundval av icke bevisade lagbrott. Även om direktiven och lagarna krävde att lagbrott var bevisat, framstår påföljden avstängning som märklig. Och eftersom det är svårt att tänka sig en differentierad och proportionerlig påföljd i stället för en generell avstängning från Internet så borde det inte ens vara tänkbart att föreslå liknande saker. Om det skulle vara möjligt med en sådan proportionalitet, så kvarstår ändå faktum att det inte borde vara Internet som stryps utan de olagliga handlingarna - samt att påföljden borde vara böter eller fängelsestraff snarare än avstängning från Internet. Om du dealar amfetamin över telefonen så blir du inte avstängd från telefon, du blir dömd till böter eller fängelse.

Tele 2 representant i panelen betonade att de inte vill vara polis på nätet och inte heller vill bära de kostnaderna.

Christopher Kullenberg börjar även han med en historieskrivning. Istället för föregångaren till Internet, Minitel, som var ett slutet system som ingen ville ha, frodades det fria Internet. Men idag när våra handlingar på Internet kontrolleras noga och vi kan stängas av på lösa grunder börjar systemet återigen att likna Minitel-systemet.

Om man knyter ihop en infrastruktur med innehållsproduktionen, det vill säga att samma företag som bygger nätet även vill leverera tjänster. Tillgången och kontrollen av infrastrukturen kan användas för att gynna den egna verksamheten och missgynna konkurrenternas. I Frankrike idag så finns tre nätoperatörer som förbjuder olika protokoll i sina nät.

Slutligen menade han att ett fritt Internet är viktigare än ett snabbt Internet. Telekom-paketet duger inte för att hindra kartellbildningar och låsningar i infrastrukturen. Förut fanns en tilläggsändring 166 om nätneutralitet som tyvärr fallit. Kullenberg misstänker att tilläggsändringen 138 inte hindra three-strikes avstängningar med hjälp av "hyrsnutar".

2 kommentarer:

  1. Roligt att du bloggar från seminariet och hoppas att du tyckte jag var tillräckligt kritisk :)

    SvaraRadera
  2. Jorå! Tyvärr kan ju ämnet göras lite väl tekniskt, vilket ibland döljer det absurda i det hela.

    SvaraRadera